15 Nisan 2011 Cuma

Soğanlı, üç çeşit Biberli, Mantar Kavurması.


Bu hafta başı gelen misafirlerim için pişirmişdim matar kavurmasını, ara sıcak olur diye düşünerek. Fakat misafirlerime ikram edeceğim yiyecekleri hazırlarken kavurduğum mantarları tavası ile birlikte boş olan fırına kaldırdım. Hazırlık aşamasında elimin altında fazlalıklar olunca hoşuma gitmiyor. İşin komik tarafı misafirlerim geldi, birlikde yedik, içtik, doyduk, güldük konuşduk. Hatta mutfaktaki kavrulmuş soğan kokusunun nekadar rahatsız edici olduğundan bahsettik.( Bu arada ben misafirlerime ikramımı hep mutfakta yaparım ben mutfağı oldukca büyük olan nadir ve şanslı  insanlardanım) Neyse sıra sofrayı kaldırmaya geldi. Yavaş yavaş hem sofrayı toparlıyorum hemde arkadaşlarımın muhabbetine katılıyorum derken nedendir bilmem fırını açtım. Benim harika mantar kavurmam orada öylece duruyor:))) Tabiki şok oldum tavayı çıkarttım, arkadaşlara ikram etmek istedim ama gercekden çok doymuşduk yiyemediler ( O gün misafırlerime yoğun istek üzerine Balıkesir mantısı pişirmişdim) bilenler bilir nekadar lezzetli ve doyurucu olduğunu.
 Bu mantıyı her pişirdiğimde hep misafir ve talaş oluyor bu nedenle fotoğraflayamıyorum, bir gün sadece blog için pişireceğim ve rahat rahat fotoğraflıyacağım:)))
Malum ev halkıda mantarı ağzına sürmüyor, sonraki gün tek başıma yedim afiyetle. Harikaydı tavsiye edrim...

yarım kg kültür mantarı.
3 orta boy kuru soğan.
1 kırmızı biber.
1sarı biber.
1yeşil biber.
bol bol taze çekilmiş karabiber.(olmazsa olmaz) çok yakışıyor.
pul biber.
kekik ( isteğe bağlı)
tuz.
sıvı yağ.

Mantarlarımızı yıkayalım, doğruyalım, kavurma tavamıza koyalım. Güzelce orta hararetli ocakda kavuralım. Mantarlarımız suyunu çekince, üzerine soyduğumuz soğanlarımızı yarım ay şeklinde ( piyazlık) doğrayıp ekliyelim. Biraz sıvı yağ koyup  kavuralım. Biberlerimizi de ayıklayıp doğruyalım ve mantar ve soğan karışımına ekliyelim. Kavurmaya devam edelim, baharatlarını ekliyelim., pişdiğinden emin olunca ocakdan alalım.Sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun

13 Nisan 2011 Çarşamba

Baharatlı Salça (çemen) , Sade Biber Salçası.

Baharatlı salça, çemen.
Biz Balıkesirli olduğumuzdan herhalde, kahvaltılarımızda mutlaka  biber salçası olur. Ailece çok severiz, normalde böyle baharatlı yapmıyoruz. bizim için kahvaltıda salçanın sıcak olması önemli.
Mesela :
Tavamıza 2 kaşık biber salçası koyalım, biraz sıcak su ekliyelim tahta kaşıkla güzelce karıştıralım. Salçamızın kıvamı katı olmayacak. Ocağımızın altını açalım, güzelce kavuralım. Ocakdan alınca üzerine zeytinyağ gezdirip karıştıralım ve servis tabağına yerleştiralim.

baharatlı ve sade salça servis aşaması.



Baharatlı salça ( çemen)
iki çorba kaşığı ev tipi biber salçası.
1 çorba kaşığı domates salçası.
2 diş sarımsak.
1 su bardağı ceviz içi.
1 tatlı kaşığı pul biber.
1çay kasığı kekik
1 çay kaşığı kuru nane.
1 çay kaşığı biberiye.
yarım çay bardağı zeytinyağ.
ceviz ve baharatların ekleme aşaması.
Ceviz, sarımsak ve baharatları rondoda güzelce çekelim. Bir karıştırma kabına 2 kaşık biber salçası ve 1 kaşık domates salçası  koyalım, üzerine rondoda çektiğimiz cevizli ve baharatları karışımı ekliyelim. Güzelce karıştıralım, zeytin yağın bir kısmını bu karıştırma aşamasında ilave edelim.
Servis yapacağımız tabağa yerleştirelim, kalan zeytin yağı üzerine gezdirelim.


Ekmek üstü çemen.
Dilimlenmiş taze ekmeğin üzerine sürerekde servis yapabilirsiniz.


Baharatlı ve baharatsız salça çeşitleri.

Afiyet olsun...

12 Nisan 2011 Salı

Kremalı Brokoli Çorbası.

Kremalı brokoli çorbası.


 Haftada bir gün brokkoli yemeye devam:)) Haşlarken oluşan o kötü kokuya bile alıştık nerdeyse. Bu hafta bizde  brokkoli çorbası vardı. Sevenlere mutlaka tavsiye ederim, harika bir lezzet.  Ben ve çocuklar çok seviyoruz, eşim hala brokkoli yemiyor malesef :((( .


Yarım kg brokoli (Ayıklanmış, sirkeli suda bekletilmiş, güzelce yıkanmış, çok az haşlanmış)
3-4 çorba kaşığı un.
1 kutu çiğ krema.200 gr kadar,
2 su bardağı tavuk suyu yada hazır tavuksuyu tabletlerinden 4/1 yada hiçbiri( olmasada olur)
1 su bardağı süt.
su göz kararı.
tuz.
taze çekilmiş karabiber.

Haşladığımız brokoli leri dişe dokunur büyüklükde doğruyalım. Tenceremize sıvı yağ koyalım ve unu ilave edelim güzelce kavuralım ( Kavrulmuş un kokusu çıkana kadar) Üzerine bir miktar soğuk su ilave edelim ve tel çırpıcı yardımı ile hızlı hızlı çırpalım. Bu karışıma çiğ krema, süt, tavuk suyu, tuz, bol karabiber ekliyelim ve karıştırarak kaynamasını bekliyelim. Doğradığımız brokoli leri de bu karışıma ekliyelim  10 dakika kadar kısık ateşde  pişirelim.

çorba için haşlanmışi, doğranmış brokoli.


Afiyet olsun...

10 Nisan 2011 Pazar

AÇMA...

AÇMA.
En sevdiğim pastane ürünlerinden biridir açma. Evde sık sık pişiririm fakat fırından aldığım açmaların  lezzeti yakalayamam. Geçen hafta Oktay usta nın programı Yeşil elmada açma pişirdiler. Programa sonuna kadar bakamadım,  tarifide not etmedim. Aklımda kaldığı kadarı ile bu açmaları pişirdim.Oldukca lezzetli ve hafif oldular, biz ve tadan arkadaşlarım çok beğendik. Orjinal tarıf için yeşil elma ya uğrayın derim...

Hamur için yaklaşık tarif, un ve süt oranında göz kararı uygulanır.
1kg un.
yarım kg ılık süt.
40 gr yaş maya.
1 çorba kaşığı tuz.
2 çokba kaşığı toz şeker.
200 gr yumuşak margarin.
2 yumurta beyazı ( hamurun içine )
2 yumurta sarısı ( açmaların üzerine)

Un hamur yoğurma kabına dökülür, ortası havuz şeklinde açılır. Ortasına maya parçalanarak koyulur üzerine şeker, tuz, yumurta sarısı, margarin eklenir. Yavaş yavaş süt ilave edilerek yoğurulur. Yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurun ılık bir ortamda kabarması beklenir. Kabaran hamurdan yuvarlak bezeler yapılır, yepsiye dizilir bekletilir.

Açma, şekillendirme aşaması.

Bir miktar oda sıcaklığındaki margarin sıvı yağ ile karıştırılır. Bu malzeme açılan bezelerin arasına sürülür. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi katlanır ve sarılır.( Bu işlem sıra ile yapılır yani beze elle açılır, üzerine margarin ve sıvı yağ karışımı sürülür ve katlanıp sarılır. Tepsiye sıra ile yerleştirilir, işlem bitince ilk yaptığımız  hamurdan tekrar başlanır ve bu sefer  açma formu verilir.)

Açma, şekillendirme aşaması.


Açma, fırına girmeden önceki hali.
Açma formu verilen hamurlarımızın kabarması beklenir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, susam ve çörek otu serpilir.
Açma, fırından çıkmış hali.
200c* Altı üstü kızarana kadar  pişirilir.
Afiyet olsun...

9 Nisan 2011 Cumartesi

Çikolatalı Maffins.( Çikolatalı Top Kek)

Çikolatalı maffins.

Bu maffins leri minik kuşumun (Berin) arkadaşi Azra için pişirdim. Azra nın bu gün doğum günü, iyiki doğdun Azra. Allah sana ve ailene göz aydınlığı versin...

4 yumurta
2 su bardağı toz şeker.
1su bardağı yoğurt.
1su bardağı sıvı yağ.
yarım su bardağı süt.
1 paket vanilya sekeri.
1 paket kabartma tozu.
1 çay bardağı damla çikolata.
1 çorba kaşığı kakao.



Çikolatalı maffins, içinin görünüşü.



150gr kuvertüre ( eritme cikolata)

Malzemeleri sıra ile mikser yardımı ile çırpalım ( Yumurta, şeker, yoğurt, sıvı yağ, süt, vanilya şekeri ) Bu karışıma un ve kabartma tozu ekliyelim. Damla çikolatayıda ilave edelim. Kek hamurumuzu maffins kaplarına paylaştıralım, kalan hamura 2 kaşık kakao ekleyelim ( Kıvam da koyuluk olursa çok az süt ilave edelim.) Paylaştırdığımız beyaz kek hamurlarının üzerine azar azar kakao lu hamurdan koyalım.
180c* de pişirelim.
Pişen ve soğuyan kek lerimizin üzerine buharda erittiğimiz kuvertüre çikolatatan sürelim, istediğimiz şekilde süsleyelim.
Afiyet olsun...

7 Nisan 2011 Perşembe

Fırında Kıymalı Patates...



Bizim çocukların severek, beğenerek yedikleri yemeklerden biri. Ben bu tarifi doğaçlama olarak pişirdim, yapımı oldukca kolay, lezzeti yerinde ve hafif bir yemek oldu. tavsiye ederim.

1 kg patates.
pul biber.
tane karabiber.
biberiye.
kekik.
tız.
mısır özü yağı.



Patatesleri soyalım, yıkayıp istediğimiz büyüklükde doğruyalım. İstediğimiz miktarda ve çeşitde baharat ekliyelim. Sıvı yağ ve tuz koyalım ve güzelce karıştıralım, 200c* fırına verelim .
Kıymalı sosumuzu hazırlayalım.
Kıymalı sos:
yarım kg yemeklik kıyma.
2 orta boy kuru soğan.
3-4 tane biber ( yeşil sivri acı, carliston, kırmızı biber)
yarım kg domates
1 çorba kaşığı biber salçası.
2-3 diş sarımsak.
tane karabiber.
kırmızı biber.
pul biber.

 Büyükce bir tavaya soğanlarımızı yemeklik doğruyalım. Biraz sıvı yağ ekleyip hafif kavuralım, kıymamızı ilave edelim güzelce kavuralım. Bu arada minik minik doğradığımız biberlerimizi ve sarımsağımızı da ekliyelim. Bu malzemeler  kavrulunca yemeklik doğradığımız domatesleri ve biber salçasını da ekliyelim baharatlarımızı göz kararı koyalım karıştıralım. Sos malzememize bir miktar sıcak su ilave edelim.

Fırında pişen patateslerimizi çıkaralım, kıymalı sos dan bol bol üzerine yerleştirelim. Tekrar fırına verelim.



 Kıymalı sos un suyu az gelirse, tepsimizin üzerine bir miktar daha sıcak su ilave edelim. 250c* güzelce pişirelim.

Pişince, servis yepmadan önce doğranmış maydonoz  serpelim.
Afiyet olsun.

3 Nisan 2011 Pazar

Çeşnili Zeytinyağ.

Çeşnili zeytinyağ.
Kahvaltı sofraları için lezzetli bir tercih. Hazırlaması çok kolay helede kızarmış elmek ile yemesi ayrı bir keyif. Ailece zeytin ve zeytinyağ olmazsa olmazlarımızdan. eğer sizde seviyorsanız deneyin derim...


1 su bardağı zeytinyağ.
4-5 tane siyah zeytin.( çekirdekleri ayklanmış ve doğranmış)
4-5 tane yeşil zeytin ( çekirdekleri ayıklanmış ve doğranmış)
1-2 tane közlenmiş kırmızı biber (kabukları soyulmuş, minik minik doğranmış)(isteğe bağlı)
8-10 tane ceviz içi  (elimizde iri iri parçalanmış)
2-3 diş sarımsak ( rendelenmiş)
1 tatlı kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı pulbiber.
1 tatlı kaşığı (dağ  kekik)
1 tatlı kaşığı biberiye.
tane karabiber.
tuz.

Malzemelerin hepsini kapaklı bir kasede karıştıralım,1 saat kadar odasıcaklığında bekletelim. Baharatların lezzeti zeytin yağa geçsin. Serviz tabağına yerleştirelim, serviz tabağımız derin olmamalı kızarmış ekmeğimizi yağımıza batırdığımızda ekmek baharatlarada değmeli. Tavsiye ederim bu şekilde yenince lezzet bir kat daha artıyor
Afiyet olsun.

Çeinili zeytinyağ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...